trešdiena, 2018. gada 5. decembris

L-ARTINT


Valdis Egle. MĀKSLĪGAIS INTELEKTS

Atbildes doktorantei Dacei Apšvalkai


Titullapa:


Fragmenti no grāmatas:


Priekšvārds. Šajā Vekordijas sējumā es ievietoju savas atbildes uz Rīgas Tehniskās universitātes doktorantes Daces Apšvalkas jautājumiem par «mākslīgo intelektu». Viņa vērsās pie manis pa e-pastu 2009.gada 19.februārī, un savā pirmajā atbildes vēstulē es teicu, ka labprāt atbildēšu rakstiski uz visiem jautājumiem par mākslīgo intelektu (Vēras teorijas gaismā) ar vienīgo nosacījumu, ka sarakste būs publiska un ka es pēc tam šos materiālus ievietošu Internetā kādā no savām grāmatām. Pēc šī nosacījuma izvirzīšanas Dace turpināja saraksti un uzdeva jautājumus, tādējādi pieņemdama nosacījumu un ielikdama pamatakmeni šai grāmatai. Valdis Egle. 2009. gada 10. martā

От Dace Apshvalka
Кому Egle.Valdis@gmail.com
Дата 19 февраля 2009 г. 21:54
Тема Monogrāfijas 13. punkts

Labdien!
Novembrī uzstājos ar kādu lekciju par Mākslīgo intelektu, pēc kuras prof. Juris Tambergs ieminējās par Jums un Jūsu aprakstītajām idejām par cilvēku kā bioloģisku kompjūteru.
Pagājušā nedēļā no Daiņa Zepa[1] saņēmu Jūsu grāmatas «Tur tālumā, kur ziemas nepazīst» (LASE 1. laidiens) 1. nodaļas[2] kopiju, kā arī J. Tamberga komentāru un Jūsu atbildes komentāru[3] kopijas.
Šo materiālu saturs mani ieinteresēja un iepazinos (pārskatīju) arī ar http://vekordija.blogspot.com/ pieejamajiem Jūsu darbiem latviešu valodā.
No daudzajām Jūsu apskatītajām tēmām un idejām mani visvairāk interesē 13. punkts no Jūsu plānotās (diemžēl, vairs neplānotās (?)) Monogrāfijas Ievadā minētajiem punktiem: «13. Kādas ir principiālās iespējas mākslīga intelekta un mākslīgu cilvēku radīšanai; kādas sekas tas var izraisīt cilvēku sabiedrībā un evolūcijā?»[4]
Dažādos Jūsu dokumentos atradu vairākus fragmentus par šo tēmu, bet neatradu konkrēti šai tēmai veltītu sadaļu. Vismaz ne starp dokumentiem, kuri ir latviešu valodā.
Varbūt Jūs man varētu norādīt, kurā dokumentā ir vairāk par šo 13. punktu aprakstīts? (Varbūt kādā no krievu valodā rakstītajiem dokumentiem? Es lasu arī krieviski, lai gan ar grūtībām). Varbūt Jūs esat devis šādu mākslīgā intelekta skici vai projektu (piemēram, atbildes komentārā J. Tambergam Jūs kā piemēru minat lelli Dolliju)[5]?
Ar cieņu,
Dace Apšvalka, Rīgas Tehniskās universitātes doktorante


[1] V.E.: Par Daini Zepu Internetā var atrast šādu informāciju: Date and place of birth: 1948, Latvia. Researcher, Dr. math., M. philol. The University of Latvia, Institute of Mathematics and Computer Science, Rainis boul. 29, Riga, LV-1459. Teoloģijas fakultāte, Baznīcas un reliģiju vēstures katedra, Lektors, Raiņa bulv. 19, 166. kab. Since 1989 Pastor in Lutheran Church of Latvia (Misiones (Riga, 1989–1997), Jaunas Gertrudes (Riga, 1993–1995), Lielvardes (1996))... – un vēl citu arī.
[2] V.E.: Sērija «Lase» bija izlase, kur vienā sējumā bija sakopoti dažāda rakstura materiāli no dažādiem avotiem. Laidiena LASE1 pirmā daļa saturēja sākumdaļu (punktus 45–598) no grāmatas {REVIS}. Šī grāmata ir publicēta Internetā: http://vekordija.narod.ru/L-REVIS.PDF, tāpēc šai sarakstei tā netiek pievienota.
[3] V.E.: Vispār es esmu sacerējis vairākus Jurim Tambergam adresētus rakstus. Šeit, šķiet, ir runa par pirmajiem, kas tagad atrodas grāmatā {VISUS}. Tā kā šī grāmata vēl nav publicēta Internetā, tad attiecīgos fragmentus no tās pievienoju šai sarakstei kā Pielikumu Nr.1. Kā Pielikumu Nr.3 pievienoju J. Tambergam adresētus fragmentus no grāmatas {VITA1} (arī šobrīd vēl nav publicēta Internetā), bet kā Pielikumu Nr.4 – fragmentus no grāmatas {SKATI} (tāpat vēl nepublicēta); pēdējie gan nav adresēti Tambergam, bet varbūt var papildināt viņam sacīto. (Pielikumā Nr.2 dodu to Jura Tamberga rakstu, uz kuru mans Pielikums Nr.3 atbild).
[4] V.E.: Skat. {VITA3.599}.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru