ceturtdiena, 2019. gada 10. janvāris

M-AVE001


Valdis Egle. Vekordijas pirmais sējums

Pirmais pamatsējums: VEC-001


Titullapa:


Fragmenti no grāmatas:

Ievads

2007.11.03 14:51 sestdiena

Vienmēr, kad kādas lietas vēsture nav inscenēta un viltota, tā veido sarežģītus līkločus un met visvisādas neloģiskas cilpas. Tā tas ir arī ar Vekordijas vēsturi. Šis izdevums sākumā bija iecerēts kā lineāri numurētu (VEC-001, VEC-002, ...) aptuveni vienāda apjoma (250 lapas ± ...) sējumu kopa. Tika pilnībā izdoti divi pirmie sējumi un puslīdz sagatavoti tālākie līdz desmitajam, kad ideja faktiski nomira (vismaz uz laiku).
Tāda forma bija gan ērta man pašam (oriģinālā Vekordija arī bija orientēta uz mani vienu pašu un uz tās sējumu nodošanu Nacionālajai bibliotēkai iesietu papīra izdruku veidā pēc manas nāves). Taču šī forma bija neērta eksportam (t.i. nodošanai citiem lasītājiem elektroniskā veidā) un, tā kā tāds eksports, neskatoties uz sākotnējo nodomu norobežoties no cilvēkiem kā nelabojamiem paranoiķiem, tomēr turpinājās, tad priekš eksporta tika ievests Vekordijas «izvilkuma» institūts, un drīz vien izvilkumi kļuva par galveno Vekordijas eksistences veidu, bet pamatsējumu veidošana apstājās (vismaz pagaidām).
Kad nu izvilkumi tagad ir kļuvuši par galveno Vekordijas pastāvēšanas veidu, tad vajag, lai viss, kas bija savā laikā ietverts «pamatsējumos», atrastos arī izvilkumos. Uz šo brīdi tas jau gandrīz tā arī ir, un šī principa piepildījumā ir palicis vairs tikai viens robs: izvilkumos nav paša pirmā Vekordijas sējuma sākumdaļas (t.i. – paša paša Vekordijas sākuma). Šo robu tad nu aizpilda šeit redzamais izvilkumu sējums M-AVE001.[1]
Oriģinālajā Vekordijas pirmajā pamatsējumā bija piecas daļas, no kurām pēdējā (vislielākā) bija romāna «Miranda» pirmā grāmata. Tā kā tā uz šo brīdi jau ir reproducēta izvilkumā {S-MIRAND}, tad šeit, izvilkumā M-AVE001, tā tiek izlaista, un zemāk ir ievietotas tikai pirmās četras Vekordijas pirmā pamatsējuma daļas.
Valdis Egle
2007. gada 3. novembrī

1. Dienasgrāmatu dibinot 2006.07.30

2006.07.30 23:36 svētdiena

Sabiedrības neprāts ir pārsniedzis visas domājamās robežas. Tagad ir kļuvis pilnīgi skaidrs, ka nekādi kontakti ar cilvēkiem nav iespējami. Tātad nav jēgas gatavot izdevumus, kas orientēti uz viņu lasīšanu sabiedrībā. Tāpēc es pārtraucu tādus izlaist un uzsāku šo daudzsējumu izdevumu – Dienasgrāmatu VECORDIA –, kura paredzēta vienīgajai saprātīgajai būtnei Visumā – tas ir, man pašam.
Nosaukums «Vecordia» vai, labāk «VEcordia» satur manus iniciāļus, latīņu vārdu «cor» (sirds – domāta mana sirds[2]) un ir līdzīgs vārdam «concordia» (saskaņa). Vārds «vecord» ir arī atbilstošs vārdam «record»[3] (ieraksts), un kā «recordia» nozīmētu ierakstu lauku vispār, tā «VEcordia» nozīmē manu ierakstu, atmiņu un pārdomu lauku.
Dienasgrāmata «Vecordia» palīdzēs man turēt dažādus informācijas ierakstus puslīdz kārtībā un cik necik pieejamā veidā. Katram, kurš ir strādājis ar lieliem informācijas masīviem, ir skaidrs, ka tādā darbā vislielākā problēma vienmēr ir informācijas atrašana. Ja tev ir tūkstošiem failu ar dažādiem ierakstiem, tad vajadzīgajā brīdī atrast vajadzīgo ierakstu ir praktiski bezcerīgi, – ja vien tev nav savu precīzu sarakstu un indeksu. Bet tādus rādītājus, savukārt, var veidot tikai tad, ja informācijai ir fiksēta, paliekoša, nemainīga vieta.
Vienmēr pastāv pretruna starp vēlēšanos informāciju pārgrupēt loģiskākā kārtībā (tādējādi izjaucot jau eksistējošos rādītājus) un vēlēšanos uzturēt strādājošus indeksus (kas prasa informāciju nepārgrupēt un tātad, tai papildinoties, turēt to zināmā nekārtībā).
«Vecordia» ir sava veida kompromiss starp abām šīm tendencēm, bet visumā, protams, ar dominējošu otro vēlēšanos. Dienasgrāmatās vienmēr kāda viena tēma ir izkaisīta pa daudziem ierakstiem, bet toties paši ieraksti nekur vairs neceļo un paliek savās vietās viņu veidošanas hronoloģiskajā secībā.
Vekordija, ar šo kļūstot par galveno manu sacerējumu (un adaptēto svešo tekstu) eksistences veidu, nomaina, tātad, Niveādu. Niveāda bija ļoti efektīgs līdzeklis un ierocis, izplānots un izveidots gandrīz vai līdz pilnībai, bet viņa vairs nav manai sirdij mīļa. Pirmkārt, tādēļ, ka Niveāda bija adresēta Sniegbaltītei – cerībā, ka izdosies atrast reālu sievieti – līdzgaitnieci, kādas man bija bijušas agrāk (pēdējā no tām – Maija Salna), bet divu gadu laikā tādu reālu sievieti atrast tā arī neizdevās (acīmredzot sabiedrības degradācija progresē), un tālāk joprojām rakstīt fiktīvus veltījumus neeksistējošai adresātei vairs negribas.
Un, otrkārt, vispārējā mana orientācija mainās virzienā uz noslēgtību, izolēšanos un norobežošanos no šīs ārprātīgās, paranojālās, deģenerētās sabiedrības. Nu, nav, nav iespējams kontaktēt ar tiem pērtiķiem! [4]
Niveāda bija principiāli ekstraverta; Vekordija ir principiāli introverta.
Valdis Egle

2006. gada 30. jūlijā [5]



[1] Kad parādījās izvilkumi, Vekordijas pamatsējumu faili VEC-001, VEC-002 utt. tika pārdēvēti par AVE-001, AVE-002 utt., lai visās šķirošanās pēc alfabēta viņi automātiski novietotos pirms izvilkumu failiem.
[2] Sirds mana nerātnā, sirds mana straujā – pārtrūksi tomēr reiz! Rai-dai-dai-dā! (Fricis Bārda).
[3] Tas ir angļu vārds, bet ceļas no latīņu vārdiem «recordari» (deponents no tās pašas sirds: atminēties, atcerēties, apdomāt) un «recordatio» (atcerēšanās) – V.E.
[4] Manis vajāšana Internetā, kura sākās jau 2006.06.16, kad es izplatīju Internetā «Izjuriešus», jūlija beigās uzsita jaunu vilni: pēc visa iepriekšējā es konstatēju, ka arī «Latvijas Vēstneša» ugunssienas adrese ir bloķēta «Delfos», un ka es vairs nevaru tur ierakstīt nekādus komentārus (tāpat kā to nevar arī citi «LV» darbinieki) – V.E.
[5] Vekordija ir dibināta 2006.07.30 15:09. Latīniski vārds «vecordia» nozīmē: neprāts, trakums – V.E. (P.S. 2007.11.03: dibināšanas laiks ...15:09 ir moments, kuru fiksējis dators, kad izveidots jauns folderis VECORDIA un sākta tā satura formēšana).

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru